Să presupunem că toți cititorii acestui blog au cont de Facebook și deci știu ce reprezintă butonul de „Like” în viața noastră. Acest element mi se pare cea mai importantă invenție în materie de empatie a consumatorului de când s-a inventat internetul. Faptul că este atât de logic și de la îndemână este pur și simplu înfricoșător.

Câte tipuri de LIKE există în Lumea Facebookciană?

1.LIKE-ul de pagină de brand

Dacă îți place, de exemplu, Coca Cola și vrei să afli automat noutăți despre ce fac ei SAU pur și simplu vrei să îți exprimi afinitatea și loialitatea față de brand, dai un LIKE pe pagina lor de Facebook.
Pentru o companie care își dorește să ajungă cât mai ieftin și cât mai rapid la consumatori (măcar pentru a primi feedback pentru anumite oferte) numărul de LIKE-uri de pagină (adică FANII) este adevărata comoară din Social Media (echivalentul Follower-ilor din Twitter). Cu cât ai mai mulți cu atât mai bine.

De ce e important acest tip de LIKE:

  • Este dovada simplă și destul de reală a NOTORIETĂȚII (awareness) brandului respectiv; deși puțini vor interacționa cu tine la modul real, în momentul în care apasă acest buton de LIKE, oamenii o fac suficient de conștienți astfel încât să te țină minte măcar într-o interogare „unprompted” (click aici dacă nu știi ce înseamnă asta)
  • Este echivalentul abonării la newsletter – într-o prima fază, chiar după LIKE-uire, toți fanii tăi primesc postările tale pe Wall-ul lor, la secțiunea Stories (cine știe până când va mai fi valabil și acest lucru – Facebook schimbă regulile mai des decât își schimbă Mark Zuckerberg chiloții). Cel puțin 60% dintre fanii tăi se vor dezabona de la noutățile tale (sau măcar vor solicita să li se ofere doar „cele mai importante” postări = Most Important, în funcție de elementul Social Reach și Virality). Deși își exprimă oarecum nemulțumirea cu privire la faptul că îi deranjezi cu lucruri care nu îi interesează, asta nu înseamnă că dau UNLIKE, adică rămân tot Fani ai paginii și sunt deci cuantificați ca atare. Atât doar că nu „te mai văd”. De aceea e important ca postările unei pagini de brand să fie relevante, suficient de rare încât să nu deranjeze, foarte la obiect și să respecte domeniul pe care îl reprezintă.
  • Îți oferă posibilitatea contactării directe a prietenilor fanilor – în momentul în care ești consumator de campanii pe Facebook Ads, există posibilitatea să te promovezi direct prietenilor Fanilor tăi – în partea dreaptă a paginii de Facebook, unde apar în mod normal reclamele, mai apar câteodată și anunțuri de genul „Xulescu și alți 5 prieteni au dat LIKE la Bergenbier” – astfel se păstrează oarecum promisiunea ințială a Facebook = să vedem ce fac alții.

 

2.LIKE-ul paginilor personale (actualul Subscribe)

Adică LIKE-ul paginilor persoanelor fizice, dacă vrei. Și aici, oamenii care dau Subscribe (LIKE) la pagina ta personală vor primi pe fluxul lor de “știri” de Facebook, tot ce postezi tu. Era un articol la un moment dat cu o întrebare adresată fondatorilor Facebook: „De ce sunt înnebuniti oamenii de Facebook?”. Răspunsul: „Pentru că oamenii sunt interesați ce fac alții, mai mult decât îi interesează propria lor viață”. Probabil că e adevărat.

De ce e important acest tip de LIKE:

  • Acest tip de LIKE este esența Facebook-ului – e piatra de temelie; asta este definiția socializării pe internet „Să fiu la curent cu ceea ce se întâmplă în viața prietenilor mei: unde merg în vacanțe, cum le cresc copiii, când se căsătoresc, ce muzică le mai place, când e ziua lor”. E un fel de: „suntem prieteni tacit”. Comoditatea câștigă întotdeauna. Nu ne face bine psihic dar… asta e! În viața reală, când mergi la o bere cu prietenii, nu ai buton de LIKE pentru o glumă simpatică spusă de unul dintre ei. Trebuie să întreții relația, dialogul. Începem să uităm cum se fac astfel de interacționări.
3. LIKE-ul postărilor de pe Facebook

Acesta este cel mai vechi tip de LIKE de la Facebook, valabil atât pentru paginile de companie (de brand), cât și pentru cele personale. Nu mai are puterea sau importanța de la început, dar încă este cel mai popular.
Cel mai important lucru în psihologia interacțiunii de pe Facebook este că nu există două butoane, cu LIKE si UNLIKE. Există doar LIKE. Nu e o omitere. Facebook nu încearcă să protejeze utilizatorii de hateri ci face apel la un sentiment mult mai eficient – aprecierea. E mult mai simplu să dai LIKE, să-i motivezi atât pe cei care postează informații pe Facebook, cât și pe cei care le citesc. În plus, este mult mai avantajos ca universul Facebook-ului să fie unul pozitiv ca definiție, ca și promisiune de brand.

Deviațiile superioare ale acestui LIKE sunt:

ULTRA-LIKE-ul

Adică apeși butonul de LIKE și, în plus, pentru că nu e suficient, mai scrii și un comentariu în care spui de 3 ori: „LIKE LIKE LIKE”.

SUPER-LIKE-ul

(adică SHARE-ul) – vezi trei rânduri mai jos explicația.

De ce e important acest tip de LIKE:

  • Promovează și distribuie postarea LIKE-uită – dacă dai LIKE la o postare, această acțiune apare pe Wall-ul tău personal (pe peretele tău). Când dai SHARE (SUPER LIKE), în schimb, postarea pe care o placi apare pe Wall-ul tuturor la capitolul Stories (care e un fel de catalogare mai șmecheră a postărilor). Cu cât ai mai multe LIKE-uri și SHARE-uri la o postare cu atât faci mai mult SOCIAL REACH și ai note mai bune la VIRALITY, chestii care îți aduc mai mulți oameni care „VORBESC DESPRE TINE” (în cazul paginilor de brand). Nu le explic, căci deja și așa pare foarte complicat.

Nota: Toate tipurile de LIKE pot fi folosite ca și criterii de calificare pentru concursuri. “Dacă dai LIKE sau SHARE poți câștiga un iPad 2” – la aceste tipuri de concursuri mă refer, foarte la modă și destul de inutile (pentru cele mai multe companii).

Care sunt minusurile LIKE-ului în general?

  • A devenit „prea” automat – cam 50% din cei care dau LIKE la o postare, nu citesc în totalitate postarea sau nu o înțeleg în profunzime. Astfel, acest tip de feedback cu „îmi place” nu are relevanță absolută.  Aproape că e un fel de „băgare în seamă”. Să vadă omul că am dat LIKE și că sunt interesat. Un fel de teatru virtual fals care se întâmplă și în realitate atunci când te întâlnești cu persoane care te vorbesc pe la spate de rău, dar care îți zâmbesc și îți spun că arăți bine.
  • Generează prea mulți Fani absenți – activitatea post LIKE la o pagina de brand este foarte redusă. LIKE-uirea este sport național în zilele noastre. Rata de impactare reală este foarte mică – între 0.05% si 2%. Adică dacă ai o pagină cu 1000 de fani (care au dat like la un moment dat) și pui o postare normală vei primi între 5 și 20 de LIKE-uri pentru respectiva postare și cam 1-3 SHARE-uiri. Viralurile nu se pot calcula căci de aia sunt viraluri. Asta se traduce și în procent foarte mic de conversie în vizitatori pe site veniți de pe Facebook.
  • Ai nevoie de mulți FANI ca să faci diferența în vânzări sau să faci efectiv vânzări– Facebook devine interesant de la peste 10.000 de fani, depinde de domeniul de activitate. Nu trebuie să îți mai spun că există obsedați de LIKE. Am văzut oameni cu peste 1500 de pagini de brand LIKE-uite (și cred că tu îi știi pe alții și mai și).

 

În timpul vieții noastre nu cred că vom scăpa de psihoza și efectele LIKE-ului. Deja acest „buton” a depășit bariera on-line-ului. Nu mai poți asculta nici măcar o piesă la radio, fără să ai la îndemână, măcar imaginar, un buton de LIKE la îndemână. La Decathlon, de exemplu, există un buton de LIKE la ieșirea din magazin (un buton rosu pe care ești invitat să apeși dacă ți-a plăcut experiența din cadrul magazinului). Cine știe, poate în viitorul apropiat vor exista boli psihice ce vor porni de la frustări generate de faptul că nu poți să dai LIKE la un copac?!

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: https://ken.ph