Tu ești un antreprenor, director general la o firmă, omul responsabil ca firma să fabrice un produs, să aibă grijă ca el să fie de calitate, să îl distribui, să îl vinzi și să realizezi profit. Sunt multe acțiuni cheie în activitatea ta, unul mai important decât celălalt. Dacă totuși ar fi să alegi CEA MAI IMPORTANTĂ, care ar fi acea acțiune?
Te asigur că, cei mai mulți, vor spune că fără VÂNZARE afacerea lor nu ar avea rost. Nu ar mai trebui să existe, pentru că nu ar putea măcar din punct de vedere financiar. Acesta este punctul culminant, testul suprem al oricărei afaceri – dacă produsul sau serviciul tău NU SE VINDE atunci nu ai cum să exiști.

Noi suntem consultanți de marketing (general, on-line, etc.), agenții de publicitate, de creație, de relații publice, directori de marketing sau specialiști de PR. Suntem cei la care ajungi, atunci când viața te învață că nu suntem hoți sau vânzători de vise. Ceea ce furnizăm noi, deși de cele mai multe ori nu sunt lucruri materiale, este ESENȚA existenței afacerii tale. Noi știm cum să declanșăm acel lucru pe care tu îl dorești cel mai mult pentru afacerea ta: VÂNZAREA. Acea vânzare fără de care afacerea ta nu ar putea exista.
Noi suntem FURNIZORII BANILOR TĂI.

Bineînțeles că și pe noi ne plătești. În mod normal însă, pentru 1 leu dat nouă îți dăm soluții ca să câștigi tu 10 sau 100 de lei.

Există așadar două entități care depind una de alta, care au nevoie una de alta și totusi se pare că nu ne întâlnim.

Nu ne întâlnim pentru că, de cele mai multe ori, tu ești de vină.

Ca antreprenor, la începutul afacerii, ești obsedat de costuri. Ne urăști pentru că ți se pare aberant să plătești 1000 de euro pentru nu știu ce, care nu îți poate promite nicio îmbunătățire imediată. Nu mâine, ci acum. Să mă ierți dar nu e vina noastră. De ce ai uitat de marketing atunci când te-ai apucat de afaceri? De ce nu ne-ai inclus în bugetul tău și în business planul tău?
Și noi avem de condus afacerile noastre. Din asta trăim. Prețurile noastre reflectă atât costurile pe care le avem, cât și calitatea muncii noastre. Așa cum nu îți dorești să te duci la dentistul care are cele mai ieftine plombe din oraș, așa nu trebuie să vânezi cele mai bune prețuri pentru consultanță, creație sau producție.

Ca director general, probabil că nu ai buget să angajezi un director de marketing, darmite o agenție sau consultant extern. Oricum ai nevoie de ambii. Consultantul de marketing îți organizează lucrurile intern, le pregătește și le pune cap la cap astfel încât agenția să înțeleagă ce să îți furnizeze. Cum să te ajute cel mai bine. Poate că salariul tău e mai mic decat suma pe care o dai pentru un logo și atunci te cuprinde o ciudă care te face să ceri inclusiv șpagă. Oricum TU vei pierde pentru că asta e furt. Asta înseamnă că nu pui compania pe primul loc și că ești doar un angajat și nu un lider. Angajații nu știu să conducă afaceri, decât oameni.

Ca și consumator de servicii publicitare trebuie să iei o decizie: vrei să rezolvi problema acum sau vrei să construiești ceva durabil. Nu, nu e vorba de cât de mult vrei să dai, ci ce îți dorești. Există consultanți și agenții cu diferite prețuri sau fee-uri. Este exact ca în viața de zi cu zi. Ca să te saturi poți să îți iei o shaorma sau să mănânci la KFC sau la cel mai luxos restaurant. Până la urmă tot mâncare e, dar… diferențele stau în cât de sănătoasă e mâncarea, cum ești servit, cum ești văzut de alții care te văd unde mănânci, etc. Există și cazuri excepționale – agenții mici care își doresc să crească și deci acceptă bugete mai mici și sunt agenții mari care lucrează execrabil și te taxează de nu îți mai rămân bani nici de hârtie igienică.

Fiecare pădure are uscăturile ei

În rândurile antreprenorilor sunt pungași care nu plătesc serviciile care le consumă, patroni care nu își înțeleg nevoile și afacerea, zgârciți care își cumpăra mașini de sute de mii de euro și care nu ar investi într-un teambulding, nu mai vorbim de investiția într-un site care să îl ajute.

Pe de cealaltă parte, există agenții care fac bișniță și au adaosuri de 300%, agenții care nu își plătesc angajații, care nu investesc în instruire, care vânează și porcăiesc tot ce înseamnă competiție, agenții care încasează bani de la client și dispar.

Oamenii deștepți știu să își aleagă partenerii. Da, e nevoie și de noroc ca drumurile să li se intersecteze (compania și furnizorul de servicii de marketing) dar în final e o relație de Câștig – Câștig sau și mai corect: „CÂȘTIGOI” (compania) – „câștiguț” (agenția și consultantul).

La sfârșitul zilei adevărul este că nici un consultant de marketing sau agenție nu trebuie să se roage de nici un client. Nu e nevoie să te conving ceea ce știi deja: EU ÎȚI FAC BANI ȚIE!

EU SUNT FURNIZORUL TĂU DE BANI. Vrei bani?

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

 

Foto: http://foreclosurefraudnews.com