Înainte de a-ți spune ce este fiecare, trebuie să înțelegi faptul că există alte două lucruri fără de care nicio agenție din lume nu poate să genereze un produs și o idee creativă pentru tine. Acestea sunt:
BUGETUL și PRODUSUL
Acestea definesc într-un fel Disponibilitatea ta de a avea parte de niște instrumente creative folositoare pentru afacerea ta.
Dacă nu ai buget, nu cere ajutorul unei agenții de creație sau de publicitate. Dacă nu vrei să plătești pentru o idee creativă pentru că ți se pare că „nu poți plăti ceva pe care nu pui mâna”, atunci stai liniștit.
La fel, dacă nu ai un Produs (sau Serviciu) care să aibă ceva special, să poate deveni „cel mai bun”, să poata să bată competiția la vreun capitol, să poată schimba cu ceva în bine piața sau domeniul din care face parte, nu are niciun rost să începi afacerea, darmite să abordezi o agenție specializată.

În calitate de client mai ai nevoie să investești timp și bani în câteva “Indicatoare”, în niște elemente care să permită agenției să îți înțeleagă nevoile și să te poată ajuta:

  • Analiza de piață (făcută de o firmă specializată – supozițiile tale de client au valoare doar dacă ai un foarte bun simț al afacerii în sine, eu nu m-aș risca dacă aș fi în locul tău);
  • Tot tu, în calitate de client, trebuie indici poziționarea și target-ul tău, ca și decizie strategică – asta e treaba ta cea mai importantă, dacă nu te descurci singur trebuie să consulți un specialist în marketing, poate chiar să angajezi unul;
  • Agenția mai are nevoie să îi indici USP-ul produsului – de ce Produsul tău? Ce are special față de alte produse și de ce e importantă acea caracteristică?

Având aceste elemente, o agentie poate să identifice DIRECȚIA CREATIVĂ și TONALITATEA ce va fi folosită în comunicarea creativă a produsului tău. În stabilirea acestor două e importantă prezența și input-ul decizional al Directorului tău de Marketing, al Directorului de Vânzări și al Brand Manager-ului. Dacă nu ai așa ceva, nu îți fă probleme! E suficientă și decizia ta, dacă… ai cunoștințe de marketing.

După ce acestea se decid, urmează propunerile de IDEI CREATIVE materializate ca și implementare în machete de presă.

De ce, musai, machete de presă?

Pentru că, după părerea mea, adevăratul test pentru o idee creativă o reprezintă implementarea ei în print. Într-un storyboard (TV) ai la îndemână prea multe elemente care te pot înșela vis-a-vis de fezabilitatea ideii creative. În radio, ai prea puține. Pe web ești limitat tehnic. Să nu mă înțelegi greșit! Ideea creativă TREBUIE implementată pe toate aceste vehicule. E totuși util să începi cu o machetă de presă.

După ce ai stabilit IDEEA CREATIVĂ și după ce ea este implementată în toate vehiculele de care este nevoie (mix de marketing), putem vorbi de realizarea unui PRODUS CREATIV.

Pentru deciderea IDEII CREATIVE este necesară decizia brand manager-ului și doar a lui. Așa ar fi normal. Nu e bai, dacă și directorul de marketing și cel de vânzări participă. Important este că stabilirea unui PRODUS CREATIV să nu facă subiectul democrației interne. Domnul contabil să stea liniștit, chiar dacă se supără. La fel și doamna secretară. „No offense”.

Atunci când este timp și buget, se aleg două sau trei produse creative și se testează pe focus grupuri. Dar… asta se întâmplă mai rar. Nu e bine că nu se întâmplă dar… asta e.

PRODUSUL CREATIV dă tonul și influențează în permanență toate elementele ce fac subiectul STRATEGIEI DE COMUNICARE – PR, CSR, social media, advertoriale… TOT.

Tot ce a generat inițial IDEEA CREATIVĂ (poziționare, target, USP, direcție creativă, tonalitate) TREBUIE folosit și în crearea URMĂTOARELOR idei și produse creative. Această constanță este foarte importantă. Gândește-te la toate companiile care păstreaza ani de zile sau chiar zeci de ani de zile aceiași direcție creativă (Dero, Unirea, etc.).

“Formula” arată așa:

  • PRODUSUL CREATIV 1,  PRODUSUL CREATIV 2, …, PRODUSUL CREATIV „N” +
  • TIMP +
  • CONSTANȚĂ (în calitatea produsului și comunicare) +
  • LINIȘTE (fără situații de criză, șoricei în pâine, bacterii în iaurt, etc.) +
  • VÂNZĂRI (fără vânzări, nici iarba nu crește)

_________________________________________________________________________

Toate acestea creionează STRATEGIA DE BRAND.

Aparent pare complicat. Nu este așa! Poate ”întortochiat” este cuvântul potrivit. Ce ți-am descris mai sus este o structură complexă la care tu, ca antreprenor, trebuie să îți dorești să ajungi. Asta înseamnă succesul produsului tău. Așa vei știi că ai ajuns un Jucător Important. Vânzările adevărate se fac cu investiții reale în marketing și nu cu 15.000 de fluturași la care designul l-ai plătit în produse copilului celui mai bun prieten din generală.

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: http://www.amazonwoodworks.com