Multe companii și persoane își doresc parcă să greșească, să piardă clienți sau să își diminueze vânzările. Culmea este că poți să faci asta activ și nu neaparat prin non-combat. Adică să insiști să o dai de gard.

Pe de o parte…
… spun asta pentru că de multe ori nu găsesc niciun fel de argumente, logice sau contextuale, care să explice o anumită reclamă la un produs, o anumită atitudine a unei vedete (nontabloide) sau investițiile în anumite produse. Nu, nu voi da exemplul cu Pepsi-ul Albastru! Astfel de acțiuni care afectează CLAR business-ul unei companii, nu pot să le vopsesc sub aroganța prostiei. Nu ai cum să fii atât de prost încât să faci ceva împotriva existenței tale. Instinctul de supraviețuire al companiei este total. Oamenii mai înșeală instinctul ăsta, pot să o facă. Companiile nu.

Nu vorbesc despre greșelile izolate de genul încercării „Pizza Hut” de a-și face rebranding acum câțiva ani. Nu vorbesc de campanii senile de comunicare. Vorbesc de „forma continuată” a unor acțiuni de genul „te scuip” dar te rog să vii și mâine să mai cumperi ceva de la noi.

Pe de cealaltă parte…

… mă gândesc și la componenta personală, a multor antreprenori sau oameni activi profesionali. Nu de români, atâta doar că nu am trăit altundeva și deci nu știu dacă este o caracteristică umană regională sau am eu ghinion să văd treaba asta la mulți, inclusiv la mine. Fără să intru în partea ultra filosofală a propriei introspecții aș sumariza așa: „De ce nu fac ce știu că e important pentru mine, de ce trece o zi fără să fac ce trebuie făcut și de ce accept Nimicurile să mă copleșească în munca mea.”

Dacă știi că azi trebuie să vopsești un Ou (să zicem că mâine e Paștele), de ce te ocupi de curățat balconul? Dacă trebuie să te ocupi să îți controlezi oamenii, pentru că nu dau cifrele bine, de ce te apuci să faci „curățenie” în mailuri. Nici aici nu mă refer la un time management prost sau la deficiențe de atenție datorate oboselii. Pur și simplu, dacă ne-am uita pe agenda ultimelor săptămâni 75% din ce am muncit, lucruri vitale și inevitabile, nu zic nu, nu ne-au ajutat să ne mișcăm mai „în față”. Greșesc?

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: twinkietinydog.blogspot.com