În cazul dezvoltarii proiectelor de design de ambalaje, ca si designer si brand manager, îti doresti ÎNAINTE DE TOATE ca ambalajele pe care le proiectezi sa ajunga acolo unde este locul: la gunoi. Un produs bun, cu un packaging care contribuie la procesul de vânzare si de convertire a non-clientului în client, TREBUIE sa ajunga la gunoi. Când îti vezi „lucrarea” la gunoi (bineînteles, dupa consumarea produsului ce îl îmbraca) atunci stii ca ai reusit si te umfli de mândrie.

Adevarul e ca, mai ales în perioada „crizei” (uuuu!) e greu sa faci rost de proiecte de packaging. Acelora care reduc de pe lista cheltuielilor, marketingul si deci inclusiv creatia amabalajelor produselor lor, vrem sa le prezentam un alt context.

Stimate „reducator de buget de marketing” mâine ai o întâlnire de afaceri. Cum te îmbraci? În maieu si boxeri? Ceva simplu si cât mai ieftin?

Si acum clientul care se simte cu musca pe caciula va spune: „Esti un nesimtit care vrei sa ne iei banii. Eu am muncit toata viata sa construiesc aceasta fabrica. Produsul meu e cel mai bun de pe piata. Nu ma intereseaza packagingul sau publicitatea. Produsul meu se vinde de la sine.”

Da. Are dreptate.

Însa lumea functioneaza, de ceva vreme, dupa alte principii. Ambalajul, acest viitor gunoi magnific, conteaza pentru ca „vorbeste”. Poarta o discutie de vânzare cu potentialul cumparator.

Ambalajele ne vorbesc iar noi întelegem. În buna masura pentru ca am fost bombardati de astfel de mesaje si în timp au fost create niste cutume, reguli care e bine sa le respectam când suntem angajati sa „croim ambalaje”. Pot sa repet ceva care dovedeste ca am devenit cu totii foarte „zapaciti”? Ambalajele ne vorbesc iar noi întelegem.

Haideti sa facem un test!

Daca o cutie de lapte e verde si o alta e rosie, care e cel de 1,8% si care de 3,5% grasime?

Daca un suc are ambalaj portocaliu atunci cel mai probabil este din… ce fruct?

Daca o sticla de coniac are multe chestii aurii si alta are desenat un gras pe ea cu maro închis care din cele doua e mai scumpa?

Bineînteles ca exista exceptii. Bineînteles ca exista variatiuni si contexte unice.

Vreau însa sa spun ca ambalajele sunt minunate.

Ce înseamna designul de packaging?

O parte din acest tip de proiecte înseamna design industrial: arhitectura cutiei, forma sticlei, a plicului sau pungii. Aceasta „bucata” este extrem de grea si costisitoare. De cele mai multe ori clientul nu îsi permite recipient customizat si deci prefera sa foloseasca recipiente standard blank (goale) pe care sa le personalizeze.

Asadar, cealalta parte a procesului de creatie de packaging este designul de layout, oferirea solutiei grafice efective: eticheta, design de cutie, de punga si tot ce se poate personaliza. Iar de personalizat, în principiu, se poate personaliza orice. Mai mult ca oriunde însa, aici vorbim de costuri.

Pentru ca pretul packagingului (productie + design) intra în costul general de productie, de multe ori clientului i se pare ca trebuie sa renunte la o parte din profitul sau daca vreo agentie ii propune ceva mai special.

De exemplu costul optim de raft pentru un lapte este 2,7 lei. Sa spunem ca este o medie. Vorbim de lapte de 1,8% grasime. Napolact are pret per litru undeva la 3.4 lei, Tnuva la 2.4, Danone vreo 4. Mai sunt Brenac, Sanlacta si multe altele. Parca ploua cu lapte. Primul argument de cumparare in ceea ce priveste un produs nou, scos de un nou jucator din industrie, este pretul. Daca laptele e de 3,4 lei apoi fii sigur ca peste 85% din consumatorii de lapte vor alege marca pe care o cunosc. Argumentul unui pret scazut (pentru început) este suficient ca lumea sa te încerce. Pai daca faci un packaging cu imagini holograma si în 8 culori sigur vei avea probleme de costuri. Mai ales ca nu e tocmai o investitie mica luând în calcul si volumele care sunt de ordinul zecilor de mii. Si sa nu uitam ca trebuie sa punem la socoteala si câte produse ai. Daca ai un lapte gras, un lapte slab, apoi o cacao cu lapte la 0.5 l, apoi un iaurt, un chefir, o smântâna… vai vai. Bani nu gluma. Pe putin doar productia efectiva a ambalajelor, într-o prima faza dat fiind faptul ca sunt consumabile, costa în jur de 100.000 de euro o data. Si atunci întrebarea e: daca tot ai acesti bani, de ce nu mai pui înca 10.000 ca sa faci packaginul sa arate asa cum trebuie? Nu spune nimeni sa inventezi o sticla speciala. Dar macar personalizarea acelei cutii de hârtie poti sa o faci atragatoare, unica, apetisanta.

Fiti creativi… în fiecare zi!