Mă refer, cu siguranță, la viața din slujba Marketing-ului și Comunicării și nu la cea personală. Titlul face parte dintr-o frază memorabilă a lui David Ogilvy: “Never stop testing, and your advertising will never stop improving.”
Bineînțeles că nu se referea la testarea sociologică (eu așa vreau să cred), ci la varietatea instrumentelor și vehiculelor pe care le încerci în lunga construcție sau consolidare a unui brand.
Fie că ești director de marketing sau brand manager, fie că reprezinți o agenție care consiliază și propune soluții, una dintre cele mai importante activități zilnice are legătură cu studiul oportunităților ce se ivesc în industrie. Sunt multe! Sunt foarte multe.

Ce vrea să zică Ogilvy, lucru care este încă valabil și azi și va fi valabil și mâine, este să nu creăm tipare, pe care odată desenate, să ni le lipim pe perete și să le slujim cu sfințenie. Știu! E foarte mare tentația de a crea proceduri și liste de activități standardizate. Aceste sunt foarte importante și de folos, dar nu trebuie bătute în cuie. Trebui doar luate ca și schelete pe care poți construi, modifica și adapta în funcție de evoluțiile industriei noastre.

Mă refer la lucruri simple, pe care le știi și care NU SUNT GREȘITE:

  • La sfârșit de an: agende, pixuri, calendar de birou, calendar de perete și pungă personalizată – sunt atâtea alte lucruri la care te poti gândi SAU atâtea alte feluri de a aborda fiecare instrument în parte. De exemplu folosirea de noi modalități de personalizare (alte tehnici – nu există doar timbrul sec sau inscripționarea folio);
  • Lansare produs: sampling cu produsul nou lansat, promoție de lansare și concurs. Atât?
  • Aniversare companie: cocktail, concert de cameră, discurs, give-aways;
  • Campanie locală/ client local: buget 5000 de euro = 1000 investiți în două săptămâni de radio, 100 în producția spotului, 1000 în tipar (40.000 de fluturași), 1000 în distribuția fluturașilor, 100 în Google Adwords (dacă are site clientul), 800 la agenție. Gata. Atâția bani avem!

Ce ne impiedică?

  • Bugetele restrânse sunt primul element care te impiedică să fii inovator, să faci sau să propui lucruri mai trăznite.
  • Obișnuința – dacă clientul s-a obișnuit cu anumite instrumente îi este mult mai ușor account-ului să ii propună aceleași și aceleași soluții; are justificarea istorică de rezultate (ex: de 100.000 de fluturași care mă costă 3.500 de euro, vând 3 mașini la 10.000 de euro) și în plus își protejează, pe termen scurt, agenția în sensul că, în momentul în care propui lucruri noi și nu ies, TU ești de vină și deci și agenția.
  • Lipsa timpului – totul fiind „pe mâine” – nu ai cum să ai timp să iei decizii inspirate pe direcții noi.

Ce ne-ar ajuta?

  • Bugetul de experiment – adică un procent mic, de 5% -10%, din bugetul fiecărei acțiuni pe care clientul vrea să o facă să fie folosit în experimente noi și nu neaparat din „the safe zone”. Clientul trebuie să înțeleagă că specificul activității lui comerciale poate să aibă soluții în zone mai ciudate de promovare (nu neaparat neconvenționale). Acum 2 sau 3 ani nu auzeam pe nimeni să propună bugete pentru „influencers” (de exemplu, bloggeri care să te recomande cititorilor în postări).
  • Planificările anuale – să știi din timp ce se va întâmpla și în ce vei fi implicat, îți oferă timpul necesar să rumegi oportunitățile.
  • Comunitățile profesionale – adică grupuri de agenții, care să se suporte „între ele”, care să facă schimb de rezultate obținute în cadrul unor astfel de experimente.

Nimeni nu poate să  promită rezultate sigure atunci când „încearcă” lucruri noi în marketing și comunicare. Clienții trebuie convinși de buna intenție a agenției, care nu vrea să „spargă” banii ci să gasească metode mai bune, mai puțin aglomerate și mai ieftine de a face rost de vânzări. Deci, să facă rost de bani.

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: http://alternativestc.com