Din sfera “Definiții mai simple” te rog să îmi permiți azi să îți vorbesc despre cea mai pură stare a branding-ului: IUBIREA.

Ca și branding-ul, IUBIREA are 3 stări principale și 2 secundare.

STARE -2

STARE -1

STARE 0

STARE 1

STARE 2

PRINCIPALĂ

SECUNDARĂ

PRINCIPALĂ

SECUNDARĂ

PRINCIPALĂ

Te urăsc de nu mai pot! Piei din ochii mei!

Mă enervezi! Putem să ne ocolim?

Cine ești și ce vrei? Îmi ești indiferent.

Îmi place de tine! Te superi dacă mă mai întâlnesc și cu alții?

Te ador! Ne căsătorim, mâine?

Deciziile noastre din viața amoroasă se fac pe exact aceleași principii ca și atunci când ne exercităm rolul de consumator. Paralela este, din nou, firească:

Dacă mai sus am vorbit din perspectiva unei doamne, voi vorbi mai jos din perspectiva unui”el”.

IUBIRE

CONSUM

Ce vreau?

Sunt interesat să cunosc o “tanti”.Sunt interesat să cumpăr o cafetieră.
Îmi plac femeile cu părul tuns scurt, nu foarte slabe, cu simțul umorului și directe.Vreau o cafetieră, cu filtru, normală, să poată face minim 10 cafele o dată, să aibă recipientul metalic și nu de sticlă.

Care este bugetul meu?

Nu îmi plac relațiile de o zi! Așadar… sunt dispus să investesc într-o relație de lungă durată!Între 150 și 200 de lei.

Unde imi doresc să aibă discuția de vânzare?

La discotecă / La un chef de-al cuiva/ La bibliotecăPe net / La un resseler / Direct de la Sursă (ex.: Orange)

Analiza discuției de vânzare (partea cu diferențe contextuale)

Studiez persoana ca și aspect fizic, întreb prietenii ce știu despre ea, aflu mai multe detalii de la cineva care face parte din cercul meu de prieteni dar și din al ei, facem cunoștință, ne întâlnim, discutăm.Studiez ambalajul, citesc ingredientele, pun la loc produsul pe raft, întreb pe cineva care a mai folosit sau caut pe net păreri.

Cumpăr „prima dată”!

Am discutat, ne placem și… ne pupăm! Sau fiecare ce consideră „cumparare”! Pentru unii întâlnirea e suficientă pentru următorul pas.Am analizat, cumpăr! Îl folosesc și beau prima cafea!

Decizia incipientă (prima părere întotdeauna contează!)

Da! Îmi place. Mă simt confortabil. Abia aștept să ne întâlnim data viitoare!Da! E gustoasă cafeaua! Nu mă voi duce să sparg, de capul vânzătorului, cafetiera. Bem și mâine dimineață!

Reconfirmarea deciziei incipiente

Suntem de 3 luni împreună. Încă îmi place. Ce să îi iau de aniversarea a 100 de zile de când suntem împreună?Au trecut 3 luni și nu s-a stricat nimic la cafetieră. Ce ar fi sa iau, de la aceiași firmă, și toaster-ul?

Decizia de loialitate

Foarte tare femeia asta! Fată! Ne luăm?Și cafetiera și toaster-ul și blender-ul și mixerul sunt foarte bune. De-acum încolo îmi voi cumpăra doar această marcă pentru electrocasnicele de bucătarie.

Relația post-afirmare loialitate (după ceva timp de coabitare)

Nu m-a înșelat, gătește bine, soacra nu mă freacă la icre, are grijă de casă, nu bea exagerat, nu fumează ca un turc, nu mă înșeală, e încă harnică, e încă ambițioasă. Își aduce aminte de ziua mea, îmi mulțumește pentru ce mai fac și eu prin casă, mă respectă. Ce am luat, asta am și acum! Mulțumesc Doamne!Nu am avut probleme majore cu niciunul dintre produsele mărcii, au avut grijă de mine atunci când am avut probleme (nu m-au trimis în Galați să îmi fac service-ul, eu fiind din Cluj). Ba chiar cineva mi-a trimis o scrisoare de mulțumire.

Și tot așa…

 

În dragoste, totul se termină atunci când intervine minciuna, când ți se înșeală așteptările sau îți dai seama că vrei altceva. La fel și în branding, nu-i așa?

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto:  http://www.aspieweb.net