Cineva m-a întrebat acest lucru săptămâna trecută și cred că e util să îți spun și ție ce i-am spus persoanei respective.  La noi, mai există companii care încă nu au un site folositor darămite pagină de Facebook. Foarte mulți manageri își fac site doar ca să scape de remarci de genul: „Nu ai site nu exiști!”. Ei bine, când doar asta crezi despre un site, când dai doar 200 – 300 de euro pe un site atunci să nu te miri că nu vezi nicio îmbunătățire în rezultatele tale (fie vânzări, fie notorietate).
Website-ul este locul unde poți să te „întinzi” cât ești tu de mare, să spui tot ce ai pe suflet, este o platformă extrem de eficientă prin care poți să comunici cu publicul tău țintă fără a avea restricții (de timp de expunere, de tip de conținut, de volum).

Problema multor manageri este faptul că ei vor să plătească doar zugrăveala și zidurile ce fac un site. Pe lângă aspect și componenta de programare a site-ului mai este nevoie de CONȚINUT relevant și unic (continuând comparația, de mobilă, de accesorii care să reflecte personalitatea companiei). Structura site-ului, textele efective, imaginile care le folosești, elementele video care le postezi trebuie să te reprezinte. Aici intervine copywrite-ing-ul de calitate – făcătorii de texte. Nu da „copy-paste” de pe un site de același profil din Germania. Acel text este scris pentru nemți, nu pentru publicul tău țintă. Nu te zgârci ca să ieși mai ieftin ca și investiție.

Programarea și aspectul site-ului sunt foarte importante dar valorează puțin peste 20% din nota finală. Conținutul (cum e scris, cum te reprezintă, cum informează clientul, cum îmbracă brandul tau, etc.) contează peste 50%. Restul de 30% le aloc: SEO-ului, promovării site-ului, integrării lui cu social media, ș.a.m.d.

La acest capitol, de conținut, Facebook nu te ajută deocamdată. Da, poți să pui o groază de conținut pe pagina ta de business de Facebook, dar lumea nu percepe acest conținut cu aceeași valoare cum ar percepe-o dacă ar citi informațiile pe site-ul tău. Contextul nu este cel potrivit. Facebook este ca un derdeluș. Când intri îți dai drumu’ din vârful dealului și până jos nu te poți opri. E foarte alert. E multă adrenalină: să vedem ce a făcut și ăla, să dau like și la asta, vai ce poză a pus aia, etc.

Facebook-ul este un foarte bun instrument de promovare pentru afacerea ta și pentru site-ului tău. Nu are cum să înlocuiască site-ul tău. Ambele componente trebuie folosite ÎMPREUNĂ. Una fără alta, nu are aceeași valoare. Facebook-ul nu este o găselniță deșteaptă care să te scutească, pe tine companie, să nu mai faci o investiție într-un site. Doar cu o pagină de Facebook nu ai “rezolvat” prezența ta on-line.  Mai mult chiar, dacă vrei să ai o pagină de Facebook cu adevărat puternică va trebui să plătești pe cineva să te ajute să o dezvolți. “Facebook-ul ăsta nu e  așa simplu cum crede Lumea!” (Matache Măcelaru’). Întreținerea lui este iarăși o problemă pe care ar trebui să o externalizezi dacă vrei să fie făcută în beneficiul companiei tale.  Ce postezi, cum postezi, când postezi, cât de repede răspunzi la un comentariu, cum interacționezi în general sunt… lucruri grele. Nu că nu ai putea să înveți, Doamne ferește! Mă gândesc însă, că treaba ta ca și antreprenor sau om de marketing, este să faci altceva decât să stai pe Facebook toată ziua.  Adică toată ziua, pe bune! Contul de companie de Facebook nu e un instrument de care te ocupi o oră pe zi sau când ai timp și chef. Nu uita că pe Facebook e democrație. Dacă eu fac un comentariu negativ la adresa ta, într-o postare, el se publică imediat. Nu așteaptă confirmări din partea ta sau aprobări. Nu răspunzi în timp util? Poate vine încă unul și spune „Da, măi, așa e!” și încă unul și încă unul. Până ai un grup de oameni nemulțumiți la care nu le răspunde nimeni. Toți cei care până în momentul acela aveau o părere bună despre compania ta, își vor pune un semn de întrebare. Vor vedea că nu ai dat un răspuns. Își vor face o impresie proastă!

Pentru tine, ca și companie, e și o problemă de libertate la mijloc. Cum e și normal, Facebook nu te va lăsa să faci întotdeauna ce vrea mușchiul tău. Nu atâta timp cât ești sub acoperișul lui. Din punctul lui Facebook de vedere ești doar un alt client care încearcă să se adreseze altor clienți (tot de-ai lui). Așadar, dacă publicul tău țintă se întâmplă să nu aibă cont de Facebook, atunci nu vei putea să i te adresezi. Contrar părerii generale, nu toată lumea are Facebook. Poate că aceștia înseamnă 10% sau 40% din publicul tău țintă. Poate că îți pasă sau nu.

Majoritatea clienților interesați să afle mai multe despre compania ta vor să viziteze site-ul. Când te caută pe Google, instinctiv nu intră pe paginile de Facebook ale companiei, chiar dacă sunt mai bine indexate. Dacă află că tu nu ai site, primul lucru pe care îl vor simți este dezamăgire și apoi un sentiment de „Ce neprofesioniști? Cum să nu aibă site?”. Atunci întrebarea mai potrivită este: „Ar accepta clienții mei să am doar pagină de Facebook în loc de site?”.

Site-ul companiei transmite CREDIBILITATE și STABILITATE. Pagina de Facebook, în schimb, servește site-ul, îl sprijină, îl completează ca și interacțiune cu clienții.

Cine vrea să cumpere produsele sau serviciile tale folosește site-ul, cine vrea să te sărute sau să te scuipe (să se exprime în legătură cu brand-ul tău) folosește Facebook-ul.

 

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: www.portwallpaper.com