Trecând peste întrebarea „Păi ce, și fundațiile au nevoie de marketing?”, în cadrul Academiei pe care o voi  construi, va fi un curs de un an cu acest subiect. Am reprezentant atât ca agenție, cât și ca angajat în multinațională interesele companiei în fața tsunami-ului de oferte de colaborări din partea Fundațiilor. Concluzia este următoare: „Te rog, vinde-te mai bine!”

Ai cuvântul meu de onoare, că înțeleg concentrația de bune intenții care se coagulează în jurul multor Fundații și Asociații caritabile. Exceptând Țepele, execeptând ONG-urile născute doar din lipsă de ocupație, toate aceste entități sunt demne de tot sprijinul. Te rog însă să înțelegi poziția pragmatică a unei companii: „Care e ghișeftul meu?” sau „Mie ce îmi iese?”. Poate din punctul tău de vedere sprijinul financiar ar trebui să fie unul dezinteresat. Te rog să îmi permiți o replică „meltenească”: „Mă leși?”. Ajută-mă, te rog în viață. Ajută-te să nu avem aceeași discuție în fiecare an. VINDE-TE așa cum trebuie. Gândește în termenii companiei căruia te duci să îi ceri bani. Nimic nu ți se cuvine. Nu ești singurul „caz” demn de luat în seamă. Ai competiție. Conștientizează acest lucru, comportă-te ca atare și pregătește-te strategic pentru asta.

Futu-i aprașcăul lui de Powerpoint?

Ai auzit de „management view”? Adică dacă nu poți pune într-un A4 (sau mai puțin) tot ce e nevoie ca să mă convingi, „NU MĂ DERANJA” – fără să fiu rău, asta îți va spune oricine căruia te vei adresa. Nu pune doar text, da-mi cifre, fă infografic dacă are sens sau dacă știi. Ajută-mă să te „cumpăr”! Fii concis, fii pragmatic(ă), fii convingător(toare)! Fii inovator(toare), fii logic(ă), fii visător(toare) și arată-mi posibilitățile!

Prezentarea ta trebuie lucrată! E Discuția ta de Vânzare. E cel mai important material de convingere din arsenalul tău. Gândește-l, lucrează-l, apelează la profesioniști dacă e nevoie. Va trebui să investești în asta. Faptul că trăiești din donații nu înseamnă ca ai vreo scuză să arăți neprofesionist sau să comunici deșănțat. Angajează vânzători care să te reprezinte. Oamenii cu suflet mare sau bine intenționați nu înseamnă garanția succesului cauzei tale.

Folosește isteț banii pe care îi primești!

Pentru supraviețuie – da, trebuie să trăiești!

Pentru dezvoltarea și implementarea proiectelor tale – ăsta e rostul tău!

Pentru a-ți ajuta partenerii – ajută-i, fă-le investiția rentabilă, chiar dacă nu se așteaptă la asta. E singurul mod în care le poți mulțumi cu adevărat!

Pentru a te prezenta și vinde mai departe – atât altor parteneri, cât și voluntarilor, oamenilor în general.

Pentru asta ai nevoie de strategie, de plan de marketing, de proceduri de lucru, de oameni dedicați și profesioniști (și nu doar bine intenționați). Conștientizează acest lucru!

Scopul tău este unul nobil. Sunt convins de asta. Mijloacele pe care trebuie să le îmbrățișezi pentru a atinge acest scop însă, sunt cele caracteristice corporațiilor, lumii reale comerciale. Fii convins(ă) de asta!

Fiți creativi, în fiecare zi!

Foto: www.babble.com