Ca să construiești un panou publicitar pe marginea drumului te costă aproximativ 1.000 de euro. Cu tot cu instalare, structură metalică, fundație de beton și sistem electric (acolo unde este cazul). De ce să nu avem propria noastră rețea de outdoor – a noastră a celor care plătesc impozite?

Aceste articole sunt gânduri despre cum ar putea Statul să genereze bănuți, despre cum Statul ar putea împrumuta idei și principii antreprenoriale care nu ar face altceva decât să ne ajute, pe noi ca și cetățeni. Știu că sună ciudat cuvântul “cetățeni” – hai să îi spunem “Stăpâni ai Statului”.

Asta nu înseamnă că trebuie să fie acțiuni împotriva agenților economici, nici să facem competiție neloială sau să creăm monopoluri de stat în anumite domenii. Înseamnă ca Statul să aibă un cuvant de spus și o felie din piață de maxim 15% pentru uz propriu și pentru o componentă de control.

Panourile publicitare la care mă refer sunt cele de pe marginea drumurilor publice. Deobicei au o dimensiune standard de 3×4 metri, ca și suprafață de afișare. De cele mai multe ori Primăriile au exagerat cu acordarea de autorizații și de aceea, în multe locuri, există șiruri de panouri care nici nu sunt corect amplasate din punct de vedere tehnic (nu ai cum sa „vezi” mesajul de pe panouri aflate la 20 de metri distanță) și care urâțesc foarte mult atmosferă. Totul trebuie să aibă o limită care se poate reglementa prin niște principii de bază simple.

De ce am avea nevoie de o Rețea Națională de Panotaj publicitar?

Reducerea costurilor cu publicitatea din partea Statului – în mod normal campaniile cu brandul de țară sau cele de oraș, proiectele europene, cazurile sociale (Donați sânge etc.) trebuie promovate și prin outdoor; mesajele creative corect adaptate acestui mediu sunt foarte eficiente și extrem de vizibile. Păi nu e mai eficient să pui aceste mesaje pe panourile tale?

De unde să facem rost de bani pentru crearea acestei rețele?

O rețea națională interesantă ar fi compusă din 1.000 de panouri. Costul realizării din resurse proprii ar fi așadar de 1.000.000 de euro. Poate că „sună” mult. Nu e, pe bune.

Pentru găzduirea unui mesaj Statul platește (informativ) cam 150 de euro pe lună chirie pentru o față. Dacă statul vrea să își „publice” mesajul pe 100 de fețe asta înseamnă că plătește către o agenție privată 15.000 de euro pe lună. La acest cost se mai adaugă costul de producție al bannerelor, montajul și „de-montajul”.  Vorbim acum însă doar de chirie. Într-un an de zile asta înseamnă 150 de euro x 100 de fețe x 12 luni = 180.000 de euro.

Dacă statul are 6 campanii de acest gen asta înseamnă că într-un an de zile cheltuie 1.000.000 de euro. Adică exact cât ai avea nevoie să îți faci propria rețea.

Să nu mă înțeleagă agențiile de outdoor greșit. Nu vreau să le fur banii. Când spun 150 de euro sunt simpatic. Când se fac afaceri cu statul prețul se dublează din motive lesne de înțeles. 1.000 de panouri nu acoperă întreg necesarul tuturor primăriilor, tuturor conceptelor pe care le gestionează statul. Va fi loc și de parteneriate cu privații – în sensul că Statul să dea bani și la agenții. Nu mi se pare însă OK ca o agenție să își bazeze existența doar pe „afaceri cu Statul”.

Multe din aceste panouri nici nu vor fi plătite din bugetul Ministerului de Marketing – vrei autorizație de construcție pentru un panou pentru agenția ta de outdoor? La fiecare 7 panouri te rog să îmi faci și mie un panou. Ăsta e costul: 15 % din toate panourile care se construiesc și care există în Romania trebuie să fie cesionate statului ca și „taxa anuală de publicitate”. Un specialist al Ministerului va alege care panou din cele 8 construite va fi al Statului, da?

Aceste Panouri intră în administrarea Ministerului de Marketing, minister care se va ocupa cu distribuirea și la nivel local, și la nivel național precum si producția lor efectivă (creăm și locuri de muncă cu această ocazie pentru productie, montaj si mentenanță). Toate panourile de pe Drumurile naționale și Europene vor fi populate cu mesaje naționale (brand de țară, campanii CFR de vacanță, mesaje de bun simț civic, etc), restul de panouri vor fi populate cu campanii locale. Acele societăți publice ale Primăriilor de care îți spuneam într-un articol trecut vor fi promovate pe aceste panouri. Nu brutăriile, ci „afacerile” cu specific local. Promovează, dragă Primărie, fabrica ta de lapte, fabrica ta de gemuri, făbricuța ta de bere etc.

Dacă rețeaua crește, tot ce înseamnă „exces” va fi atribuit ONG-urilor locale. Pentru mesajele de creșterea notorietății a problemelor de oridin social și de sensibilizare. Mesajele pe aceste panouri vor fi întotdeauna aprobate de Departamentul Creativ al Ministerului. Îți dau gratuit panoul să îl folosești 6 luni dar nu îți bate joc de el. Ca ONG, fă efortul să faci și să compui o machetă care să te ajute și nu „de-a doru lela”.

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: http://dailybillboard.blogspot.com