Știi sentimentul acela care îl ai atunci când asculți o anumită melodie și te încarci de “Bă, futu-i mama ei de viață, sunt puternic(ă)!”? Ok, poți să nu spui “futu-i”, deși să știi că te-ar ajuta. Legat de asta, nu îmi dau seama de ce nu îmi păstrez același sentiment toată ziua.

Răspunsul pentru mine cred că este: “Din cauza mea!”. Deși alții îmi induc acea “altă stare”, eu sunt de vină pentru că… mă las influențat, otrăvit și înnegrit de atitudinea altora de “N-are rost! Ce să fac? Nu pot să fac nimic! Ce greu e!”. De multe ori m-aș simți mult mai bine dacă, într-o zi normală de muncă, nu m-aș întâlni cu nimeni. Din 10 oameni cu care mă întâlnesc cu 9 dintre ei ajung să… mă enervez. Înțeleg că ne este greu, la toți. Înțeleg că nu avem bani de mâncare și nu putem să facem multe din lucrurile pe care ni le-am dori: vacanțe, cadouri, ș.a.m.d.

Atitudinea de „Și eu ce să fac?”

Sincer nu știu ce poți face! Le spun asta tuturor clienților și partenerilor mei – Dacă întrebi, înseamnă că răspunsul este „Nu poți face nimic!”.

Deobicei prima întrebare pe care o primesc în mod normal, la o întâlnire cu un client nou, este: „Ce pot să fac ca să îmi crească afacerea/ vânzările?” Mă apuc să întreb: „Dar aia cum e? Dar aia ai făcut? Și ce gust are? Și ție îți place?”. Apoi încep să zic: „Ai putea face aia și atunci ai rezolva aia, apoi te poți ocupa și de asta ca să nu mai ai problema asta și apoi să crești partea asta!”. Toți ascultă, dau din cap aprobativ. Am învățat de mult timp să pot estima din cap anumite costuri, să îmi dau seama dacă omul vrea ca lucrurile SĂ SE ÎNTÂMPLE PRIN PUTEREA DIVINITĂȚII sau VREA SĂ FACĂ CEVA CU ADEVĂRAT – CU BANI, căci cu altceva eu chiar nu știu.

Nu că nu știu să lucrez fără bani, sunt expert la asta, crede-mă! Nu știu să ii dau soluții fără bani care să îl ajute în afacerea lui. Așa cum mașina nu funcționează fără benzină, pământul nu dă roade fără ploaie, calul nu trage fără să îi dai fân, așa nici afacerea nu funcționează dacă nu bagi bani în ea. La noi „a băga bani în afacere” este o treabă selectivă. Băgăm bani în tehnică, în mașini, în calculatoare, nu băgăm bani în oameni, în instruirea lor, în proceduri cu cap, în management și, binînțeles, în promovare. Acestea din urmă sunt prea abstracte.

Așadar e dimineață, începe o nouă zi. Afacerea ta nu funcționează, dintr-un oarecare motiv și… „Eu ce să fac?”.

Deși ieri am discutat, deși soluții există. PE CUVÂNTUL MEU DE ONOARE: ÎNTOTDEAUNA EXISTĂ SOLUȚII. O solție este și să închizi prăvălia și să o iei de la capăt.

Și tu, te bosumfli până la 11 cu „Nu am ce să fac”, apoi „Hai să fac asta căci trebuie să fac bani pentru asta!” și și atunci te enervezi că „Și ăsta ce puțin mă plătește! Cât o să mă mai prostituez?” pe la 1, mănânci ceva ca să fie mâncat, la 3 te întâlnești cu ăla și speri din tot sufletul să „Facă să fie bine și pentru tine!” și gata, ne întoarcem la „Ce grea e viața!”.

E foarte grea. Sunt oameni bolnavi, oameni cu adevărat săraci, fără medicamente, copii fără părinți. Văd asta. Știu asta.

Mă înțelegi? Așa-i că deja te simți un pic mai slăbit. Dacă la începutul articolului erai mai bine dispus, acum aproape că ești demoralizat.

„Si eu ce să fac?”

Așa-i că ți-ai spus asta în gând? Când am enumerat: „oameni bolnavi, oameni cu adevărat săraci, fără medicamente, copii fără părinți”. Și în cazul acesta nu ai voie să îți spui asta! Te otrăvești, pe cuvânt. Nu înseamnă să fii nepăsător. Tocmai, dacă toți facem câte puțin vom ajuta viețile celor mulți. Asta nu înseamnă că trebuie să donezi sau să te implici ca voluntar în ONG-uri, dacă nu simți o chemare interioară de a face asta, dacă nu ai de unde.

Un lucru pe care dacă îl faci ajută să fie mai bine cu adevărat este să TE SIMȚI BINE!

Să muncești cu drag pentru tine.

Dacă nu îți place ce faci, fă altceva. Orice altceva. Dacă nu muncești cu pasiune nu ai cum să fii motivat de nimic. Nu pot să îmi imaginez cât de greu este ca în fiecare zi cineva să se chinuie 8 h pe zi. Poate că nu e totul roz la muncă dar încearcă să vezi dacă se poate să faci să fie cât mai mult roz. Citisem într-o zi un citat foarte interesant legat de aceste lucruri care sună cam în felul următor: ”Dacă nu îți place unde ești/ ceva, schimbă, nu ești un copac”.

Să găsești bucurie în tot ce ți se întâmplă.

Nu poți trece pe lângă lucrurile frumoase din viața ta ca Vodă prin lobodă. Dacă ești o fire stresată, cum sunt și eu, fă-ți program de stres. Eu mă stresez de la 16.00 la 17.00. Atunci mă gândesc la taxe, la impozite, la facturi de plătit sau de încasat și multe altele. În rest, încerc să nu mă stresez. Dacă îți place cafeaua, dimineața, bucură-te de cafea. Nu zic doar să o savurezi. Oprește-te înainte de a o bea și spune-i „Mă bucur să te beau!” Sau orice altceva. În timp, o să vezi că o să ai tot mai multe lucruri de care să te bucuri. De pantofii tăi comozi, de cât de ordonat îți este desktopul, de cât de frumos ți-a ieșit tabelul. Nu lăsa pe nimeni să te contrazică. Oricum totul se întâmplă în mintea și pe fața ta.

Să nu vorbim la acest capitol de a te bucura de sănătate, de cei dragi și de părinți. Astea sunt lucrurile normale de care trebuie să te bucuri.

Să rezolvi probleme mici.

O zic mulți oameni care se ocupa cu motivația personală. E o chestie atât de banală, atât de simplu de făcut și atât de puternică încât e ceva de speriat. Ai o floare în casă care nu mai crește sau se ofilește? Schimbă-i pământul. Studiază să vezi cum poți să o ajuți. Chiar dacă ești băiat și locuiești singur, fă-ți mâncare interesantă, studiază site-uri cu rețete și fă-ți mâine dimineață o altfel de omletă.

Fii deșteaptă/ deștept! Citește și printre rânduri și pune-te pe tine în ele!

Uite o melodie care pe mine mă încarcă cu „Bine”!

[youtube_embed video_id=”TzmGMoViVPg” width=”630″ height=”350″]

Foto: rockgem.deviantart.com