Deși este proiect din vis, nu am să îi spun de data asta “rebranding” pentru că OMV are atâtea probleme de imagine în acest moment, în România, încât aș fi bagatelizat prea mult nevoia reală de rebranding la nivel atitudinal, la nivel de comunicare și relație cu consumatorul. Mă concentrez azi doar pe siglă.
Sigla depășește cu mult peste puterile mele de înțelegere bariera ciudățeniei (nu e neapărat o ciudățenie negativă). Literele folosite pentru a crea un simbol grafic mi se par interesante. Nu îmi displace ideea de „trei forme geometrice regulate” – cerc, pătrat și triunghi echilateral.
Repetiția sintgamei „OMV”, folosind cel mai banal font posibil, mă pune definitiv în încurcătură. Adica ce să înțeleg? Că e o traducere a simbolului grafic care tot OMV comunică?
De ce nu au lăsat doar simbolul grafic? Ar fi fost interesant ca, după câțiva ani, să renunțe la „traducere”.
În fine, lasă că o să mă joc eu cu sigla lor dacă ei nu vor. Actuala siglă e din 1985 ceea ce nu înseamnă că e bătrână, ci doar că… ar fi cazul să visăm.
Am început totul încercând să găsesc o soluție cât mai potrivită pentru a dubla unghiul creat de litera „V” în picioarele literei „M”. Am pornit așadar de la capăt. Cea mai mare bătaie de cap mi-a dat-o nevoia de simetrie între lățimea fiecărei litere. De aici a și rezultat un „V” foarte înalt care permite „M”-ului să aibă același unghi – adică ce îmi doream de la început. Grosimea literelor m-a ajutat cel mai mult să maschez acest „defect” anatomic. Dacă aș fi lăsat „V”-ul să aibă aceeași înălțime cu celelalte litere ar fi rezultat un „V” foarte îngust de două ori mai slab decât ar fi trebuit să fie.
Literele au dictat si „nevoia” suportului, a bazei pe care stau ele. Am avut în cap și partea de aplicație pe totemurile de pe marginea drumului, de la intrarea în benzinărie și atunci nu m-a deranjat să „îmbrac” literele, să le dau o casă.
Cromatica este aceeași ca și la sigla actuală. Am păstrat ideea de linie din logo-ul vechi dar am „completat-o” astfel încât să încadreze tot logo-ul, să creeze dacă vrei un spațiu închis, un univers securizat. Am avut în cap ideea de benzină în rezervor, combustibil într-un spațiu închis. De aici a venit și ideea „butonelului” care are rol de „cale de acces” în rezervor (ca și la mașini).
Aș vrea la un moment dat să fac și proiectul de design de stație de benzinărie. Ar fi chiar interesant mai ales că se întâmplă foarte rar să te întâlnești cu tipul acesta de „aplicație” a unui nou logo.
Fiți creativi, în fiecare zi!
Foto: http://orasul-brasov.ro
Comenteaza