E vorba de tine. Asta îmi zic și mie, stai liniștit. Nu e vorba de un îndemn, ci mai degrabă de un truism. Nimeni nu mă poate contrazice când îmi spun, chiar și în gând, că aș putea fi cel mai bun în ceea ce îmi doresc să fiu, și anume, meseria mea.

Discutam și altă dată despre filosofia definirii „celui mai bun”. Binînțeles că nu mă voi repeta, iar acest articol este despre oportunitatea de a te convinge că poți fi, măcar pentru tine, cel mai bun în ceea ce faci.

În acest caz nu e nevoie de repere, nu e nevoie de dovezi incontestabile. În ceea ce te privește discuția cu tine însuți este simplă: „Bă, ce bun îs!” la care tot tu vei răspunde „Așa este. Am făcut o treabă de care sunt mândru!”. Întotdeauna am avut impresia că nu este bine să port astfel de discuții cu mine, chiar dacă mă încurajează, chiar dacă mă motivează să rămân „acolo”. Binențeles că știu că exagerez și în dialogul cu mine și în dialogul cu alții. Dar nu asta contează. Contează că mi-e foame în fiecare zi să învăț, să descopăr și să observ lucruri absolut minunate pe care, deși și ieri erau acolo,  nu le-am văzut. Contează că fac lucruri să se întâmple, că mă lupt și accept provocări.

Mă distrează enorm când discut cu persoane cărora le spun: „A, poate nu știați dar eu sunt un geniu.” Văd în ochii lor, în prima fază, o nedumerire soră cu neînțelegerea frazei abia rostite. Apoi fața li se teatralizează într-un zâmbet mirosind a neîncredere și a o ușoară milă: „Săracu’, băiatul ăsta e nebun!”.

Nu spun că nu aș fi, dar mi se pare mai interesant procesul cauză – efect din acest context. Nu am voie să spun că sunt geniu? Poate cineva în lumea asta să-mi demonstreze că nu aș fi? Nu rezultatele testelor de inteligență ne legitimează ca genii. Nu diplomele sau certificatele de competență. De ce nu ar fi suficient să fiu doar pentru că îmi face bine acest lucru? Nu e aroganță, atâta timp cât nu periclitezi imaginea altcuiva, atâta timp cât nu există element de comparație. Nici nu ar putea exista. Adevărul este că nu am întâlnit nici o persoană „mai geniu ca mine”. Așa cum nu am întâlnit persoane mai oameni ca mine. Poate a fi geniu este o simplă condiție umană. Toți putem fi genii, atâta timp cât facem ceva cu pasiune, investim cu adevărat existența noastră în învățat și educare. Ce alt motiv am avea decât să alergăm după simpla cunoaștere care să ne facă interesantă viața.

 

Fiți genii, în fiecare zi! E gratis!