Am auzit, de multe ori, din gura multor oameni de afaceri ideea că „Vreau să lucrez cu cei mai buni!”, atât din postura de beneficiar sau de furnizor. Interacțiunile mele se încadrează în zona serviciilor, dar cred că este valabil și în multe alte zone alte business-ului.
Cine este cel mai bun?
„Eu sunt cel mai bun din blocul meu la marketing.” – iar în momentul în care spun asta simt cum mint. Nu îmi cunosc vecinii și deci s-ar putea să mă înșel. Există o probabilitate mare să fiu singurul din bloc care lucrează în marketing. În acest caz aș avea dreptate chiar dacă „parcarea e goală”.
„Sunt cel mai bun pentru că sunt singurul absolvent de „Mesternich Class in Evolution Marketing” din România.” S-ar putea să fi fost singurul cursant din România pentru că nimeni nu știe de respectivul curs sau că e un curs care costă 50.000 de euro sau că e un curs inventat. Așadar, din nou, puțin relevant.
„Am scris o carte în domeniu ceea ce mă recomandă ca fiind „cel mai bun”.” Și bunica mea a scris o carte de bucate și, sincer, nu îmi plăceau prăjiturile ei.
„Proiectele mele au câștigat cele mai multe premii internaționale.” Hmm! Ăsta e un bun criteriu de a selecta o persoană ca și posibil „cel mai bun”. Problema rămâne întotdeauna vis-a-vis de repetabilitate, de noroc vs. ghinion, de zile bune vs. zile proaste, de domeniu X vs. domeniul Y. Premiile sunt foarte bune, foarte valoroase pentru noi înșine. Sunt repere ale succesului nostru în timp, a evoluției noastre profesionale. Un premiu contează foarte mult pentru familie ca motiv de a fi mândri, pentru public de a te avea în vedere și pentru competitori de a te scana. În creație, de exemplu, contează mereu ultima idee pe care ai dat-o și nu cea de acum 4 ani cu care ai câștigat Clio. Pentru creativi premiile sunt cea mai bună hrană de siguranță legată de „am făcut-o o dată, hai să o repet”.
Până la urmă nimeni nu poate să spună că e cel mai bun, nici atunci când cineva este încoronat Campion Mondial, nici când primește un Oscar, decât în cazul în care este singurul care face o chestie. Doar în acel moment, doar raportat la Terra și doar dacă am știi toate secretele Lumii. De exemplu, dacă aș descoperi astăzi tehnologia teleportării de ființe vii, în mod normal aș putea spune că „sunt cel mai bun”. Dar dacă americanii, rușii sau românii cunosc deja această tehnică și o țin secretă. Eu de unde pot „ca să știu”?
Complicat! Miroase a „Teoria Chibritului” sau a „Găurii din macaroană”. Hai să cădem de acord că nimeni nu este cel mai bun și că există elite într-un domeniu sau altul. Ok?
Îți permiți financiar să lucrezi cu elitele?
Banalitate: „Foarte puțini oameni fac parte din elită!” E și normal, nu? Dacă toți oamenii ar fi buni în marketing atunci nu ar exista elite și deci, această medie ridicată a cunoștințelor ar clasa marketingul în zona micționatului și a eructației (adică, pișu galben și râgâit) – toți știm să facem aceste lucruri foarte bine, nu?
Sărind multe etape de logică banală, elitele fiind puține e normal ca serviciile lor să fie scumpe.
Așadar, ai suficienți bani?
Îți permiți emoțional să lucrezi cu elitele?
Nu este o regulă general valabilă, dar cei mai mulți experți publici sunt „destul” de aroganți, impertinenți și agresivi. Pentru că își permit. Cu siguranță este o onoare să lucrezi cu ei, dar ai acea tonă de răbdare necesară lucrului cu o persoană nu tocmai agreabilă? Puțini experți își pierd vremea să stea să îți explice, să îți creeze soluții alternative care să îți calmeze orgoliul și dorința de a face o alegere. „Asta e soluția, o vrei?” Ai suporta așa ceva?
Cine este cel mai drag colaborator?
Cel în prezența căruia te simți cel mai bine, cel mai relaxat, cel mai vesel. Pentru fiecare, aceste lucruri înseamnă lucruri diferite. Este ca în orice relație personală atâta doar că ești servit profesional și nu sexual de partener.
Secretul este ca „dragul” de acea persoană să nu îți întunece mintea. Vei fi mult mai permisiv cu o persoană de care îți place, vei închide ochii la micile probleme ce pot apărea. E important însă, să nu îți flagelezi afacerea. Vei cere respect, vei cere promptitudine, vei cere calitate, vei da încredere, vei sprijini și vei promova. E un joc despre care am mai vorbit.
Care este idealul?
Să fie elită, să îți permiți și să îți fie drag, bineînțeles – ceea ce nu e imposibil.
Fiți creativi, în fiecare zi!
Photo: Executive wearing pink framed sunglasses to a meeting by Stockfresh
Comenteaza