Mă lovesc mai nou de foarte multe business-uri noi în care sunt invitat, încă din stadii incipiente, să fac parte din procesul de dezvoltare (nu doar pe partea de marketing). Pe lângă faptul că, sincer, aplaud oamenii de afaceri mai tineri care “SE TREZESC” și nu iau exemplul predecesorilor noștri în ale Economiei de Piață, mă lovesc din ce în ce mai mult de „Reflecția Pieței”.

Scriam într-un alt articol despre ce înseamnă crearea cererii pentru un produs nou și cât e de greu să convingi un patron să investească în studii de piață.

Oare ce ar zice Lumea?

Ar cumpăra cineva așa ceva?

În majoritatea cazurilor, dintr-un studiu de piață, poți primi un răspuns destul de consistent care să te îndrume înspre o direcție sau alta. De asemenea există cazuri în care Publicul greșește. Dar nu oricum, așa „din toată inima”.

Cel mai celebru exemplu este legat de RedBull. Înainte să fie lansat, s-au făcut teste de gust pe o groază de focus grupuri. Compania care făcea studiul a dat un răspicat „NU LANSAȚI” produsul. Cu motive, cu statistici, cu fapte. Ba că băutura avea culoare ciudată (pishwasser), ba că gustul era ciudat, etc. Deci ce face un om normal în cazurile astea? Zice „pas” și se duce în Lume și își caută altă băutură.

De ce a riscat proprietarul?

De ce nu a ascultat Vocea Lumii?

Poate că Mateschitz (proprietarul) e un geniu. Poate că, acum 25 de ani era sonat. Poate că a avut noroc.

Nu știu. Nu mă interesează. Nu te interesează.

Ideea de bază este că în cazul produselor noi, care nu au un corespondent, un termen de comparație, Preaputernicul Public poate avea o primă impresie greșită. Statistic, oamenii din focus grupuri au fost reprezentativi. Au dat un răspuns valid.

Care a fost ELEMENTUL ce a schimbat traiectoria evoluției Red Bull?
CONTEXTUL CREAT PRIN MARKETING.

Celor din focus grupuri li s-a prezentat un produs cu gust de pishy.
Celor din piață li s-a vândut un produs „care îți dă aripi”.

Un produs care promitea ceva nemaipomenit: „drogul legal”. Din cauza compoziției chimice ciudate, Red Bull a trebuit autorizat în fiecare țară în parte. Nu era, cum este acum, faza cu comunitatea europeană. Culmea e că asta a încurajat mitul de „drog”. Iar când ceva e interzis undeva, ce se întâmplă? VREAU ȘI EU. Mamele din Austria făceau trafic din Elveția (unde era aprobat) cu Red Bull. Ca și new entry pe piața băuturilor „răcoritoare”, Red Bull s-a vândut cel mai bine „la negru”.

Din păcate, cazul RedBull e unic. Doza de „bulan” este însemnată dar asta nu ne împiedică să învățăm că:

  • Studiile de piață nu sunt sfinte; dacă însă le contrazici ar trebui să fii geniu și conștient că te riști;
  • Contextul și haina de marketing pot să schimbe sorții de izbândă; ÎNTOTDEAUNA marketingul bun poate face minuni!
  • Profită de piedici și transformă-le în Noroc; incredibil ce inconștienți suntem de acest lucru.

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: http://utsa.edu