Nici nu știu cu ce să încep. Nici nu știu ce să zic. Încerc să fiu cât mai diplomat posibil. Nu e cea mai rea siglă de stație TV. Noroc că au apărut recent câteva televiziuni noi cu sigle ORIBILE.

Mă lovesc, în ultima vreme, de foarte multe atitudini negative gratuite. Care nu sunt însoțite de soluții.  ”Nu e bine aia!”. ”De ce?” întreb.”Nu știu. Nu e OK, nu îmi place.”. ”Repet, de ce crezi asta.” ”Dar de ce trebuie să spun, nu am dreptul la o opinie?”.

Ba da, toți avem dreptul la opinie. Dar asta nu înseamnă nimic într-o conversație privată. E OK să ai păreri contrare. Asta e frumusețea comunicării. Adu însă argumente care să ajute, să demonstreze că te pricepi și, cel mai important, oferă soluții mai bune.

De exemplu:

”Nu îmi place sigla RTV.”
Pe bune, nu îmi place. Dacă mă opresc doar la această propoziție sunt un inutil.

”NU îmi place sigla RTV pentru că nu avantajează deloc postul de televiziune în a se prezenta, în fața telespectatorilor săi, ca o televiziune profesionistă. Dacă RTV ar fi o persoană, atunci identitatea actuală ar fi o cămașă de mătase care are peste ea un trening… și să nu uităm pantofii de lac.” Asta e impresia. Argumentele tehnice fiind următoarele:

  • Anatomia de 4 dreptunghiuri fragmentează toată sigla fără niciun sens, fără niciun aport de informație sau valoare vizuală;
  • S-a insistat pe scoaterea în evidență a sintagmei ”Rtv” pentru a păstra ideea de ”noi suntem vechea Realitatea TV” – sunt de acord cu această idee (nu este una creativă, dar este o decizie de management pe care nu o pot combate). Ideea de ”România” însă este foarte forțat întrodusă în siglă. Eu un fel de ”cu fundul în două luntre”. Asta reiese. Ideea e că se pot combina, dar nu așa. Promit că am soluții;
  • De ce e ”omânia” atât de stingheră în siglă?
  • Fontul cred că arată bine într-un text normal, e nepotrivit folosit însă în această siglă;
  • Dorința de ”2.0” este prost materializată – tehnic, gradientul median care dorește să redea ideea de metalic distorsionează spațial sigla (gradientul ”R”-ului nu se pupă nici cu gradientul din ”T” și ”V”, nici cu ”omânia”. Nu mai vorbesc de cei patru gradienți din fiecare dreptunghi în parte.
  • Ca și mesaj nu îmi spune nimic – zbiară, dar nu înțeleg nimic.

Acum cei de la Rtv ar trebui să înțeleagă că poate că am dreptate. Nu sunt convinși în acest stadiu. Au în ochi privirea de ”Bine că ești tu deștept!”. Măi, nu sunt. Dar uite o variantă mai bună.

Hai cu logica băbească. Avem ”România TV”. Avem nevoie de un logo care să oglindească cumva ideea de România , dar care să permită transmiterea ideii de RTV (așa avem și site-ul) mai ales pentru că tehnic este mai ușor de implementat în principalul mediu: pe ecranul televizorului.

Nu putem folosi ideea de ”hartă a României”, nu putem folosi niciun simbol care să zică ”România”, pentru că el nu a fost încă creat la nivel colectiv. De ce credeți că avem o frunză drept element grafic de identitate în brandul de România. Nu dezvoltăm subiectul.

Mie mi-a rămas de mic în cap faza cu autocolantele de pe automobilele Dacia, pe care scria RO. Acum, cu ochii de om matur, nu aș fi folosit încadrarea cu oval ca și tehnică grafică, dar ideea în sine are suficientă notorietate încât să am curajul să mă ”leg” de ea.

Am așadar ideea de ”RO” și nevoia de ”Rtv”. Trebuie să le intersectez. Șmecheria este că nu am putut să las ”O”-ul din ”RO” ca și element grafic, ci am fost nevoit să îl sugerez. Literele ”tv” le-am construit în jurul unui cerc astfel încât să fac clară Sugestia acestui ”O”.

Mai departe, de ce să nu folosesc ideea de Tricolor, să scot și mai mult în evidență ideea de ”România TV”. Am ”găsit” în spațiul negativ dintre ”tv” și ”O”-ul meu imaginar, trei zone pe care să le ”tricolorez”.

Gata!

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: www.wikipedia.org