Care e problema? De ce nu? Nu am înțeles niciodată de ce instituțiile statului trebuie să fie atât de nepăsătoare cu acest tip de problemă. Poate că ar trebui să vorbim de siglele oribile ale primăriilor sau cele ale Camerelor de Comerț ori de vulturii care au în cioc un drapel și eventual o cruce din antetul vreunui Consiliu Județean. De ce să nu visez un rebranding al Serviciului Român de Informații? Mai ales că schimbările la nivel intern au fost făcute deja – partea cea mai grea dintr-un astfel de proces.

Dacă imediat după `90 SRI era perceput ca și un continuator al Securității, încet – încet lucrurile s-au mai spălat, s-au mai apretat și călcat. Anul ăsta am auzit mulți tineri vorbind de admiterea la SRI, semn că… a devenit cel puțin interesant. Nu am auzit de mult sintagme de genul „Bă, Securistule!” și nu cred că din cauza vreunei frici, ci a unui respect redobândit. Când afli că cineva lucrează la SRI, mai degrabă ai o remarcă de apreciere decât de scârbă sau reproș. Astea sunt semne de bună purtare la nivel de branding de instituție. E o chestie făcută cu cap? Cred că da. Zic asta și pentru că sunt convins că s-au schimbat garniturile sistemului cu unele noi, mai tinere. Când citești prin ziare că FBI sau CIA felicită SRI pentru implicarea în combaterea unui Ceva… atunci te gândești că, de bună seamă or fi știind ditamai Serviciile ce apreciază.

Ca și proiect de identitate pentru un Serviciu Secret, pentru o instituție atât de serioasă și cu o nevoie atât de specială (a se citi dificilă), am fost extrem de… încurcat în a găsi un simbol grafic potrivit. „Asamblarea” literelor „SRI” a fost floare la ureche, însă nu mi se părea interesant să fac ceva în genul FBI – ceva atât de sec și de… anti-logo. Să nu mă înțelegi greșit! FBI-ul este o chestie genială ca și concept, promovat și îmbrățișat de consumatori. Americanii nu au probleme să vândă tricouri și geci cu FBI ca și produse de larg consum, semn că brandingul FBI a ajuns atât de puternic încât instituția este realmente percepută ca o protecție benefică pentru cetățean.

Am respins din start abordările cu vulturi, acvile, bufnițe, lauri, frunze de stejar. Mi-am dorit ceva simplu și care să spună ceva despre ce face SRI ca și protecție, din nou, fără să o dau în anti-viruși, firme de pază sau „bodyguarzi”.

Soluția care m-a convins a fost să folosesc ideea de „România”. În sfârșit, după vreo 7-8 ani de așteptări, am găsit „clientul” pentru care să pot folosi harta României în logo, să i se potrivească și să nu arate ca „buchetul” Anei Blandiana înfipt ca nuca în perete.

SRI, dacă stăm să ne gândim bine și fără să o complicăm, se ocupă de tot ce se întâmplă în România la nivel de siguranță, protejează de la graniță înspre interior cetățenii și instituțiile statului într-un mod tacit, pe nesimțite și aproape pe nevăzute. În acest caz, integrarea României ca simbol grafic mi se pare mult mai potrivită decât folosirea tricolorului. Încă o chestie: mi se părea „musai” să nu folosesc mai mult de o culoare și și aceea trebuia să fie sobră.

Nu am alte explicații să îți dau. Pur și simplu mi-a venit să desenez acest logo care îmi pare că reprezintă esența acestui Serviciu. E despre România, e al României, e pentru România și peste România. De multe ori nu înțelegem și de cele mai multe ori nu știm cum acționeaza ei în folosul nostru. Cât de exacți și de subtili sunt, aidoma acestui logo.

Sloganul „Vedem de România” e îndrăzneț așa cum îmi închipui eu că sunt agenții speciali ai SRI. Îmi induce siguranța așa cum eu, ca cetățean, ar trebui să o simt despre munca acestei instituții. E o obrăzinicie firavă să adopți acest slogan. E o identitate verbală ce are rădăcini în limbajul din popor, dar care are exact înțelesul potrivit – „Avem grijă de țara asta”.

Fiți creativi, în fiecare zi!

 

Foto: http://www.adelin-petrisor.ro