Oare de când visez să fac acest proiect? Cred că de vreo 3 ani. Fiind client Banca Transilvania, mă lovesc des de identitatea lor vizuală. Nu pot să zic că sunt îndrăgostit de actuala lor siglă. Când văd B-ul și T-ul de la Times New Roman în logo-ul celui mai popular brand bancar din România îmi vine să îmi dau două palme de „trezire la realitate”.
Am încercat la un moment dat să aflu dacă plănuiesc vreun rebranding, poate odată cu aniversarea lor, dar mi s-a transmis că nici nu intra în discuție. Nicio problemă. Hai să visăm atunci!

De ce nu ar avea nevoie de rebranding Banca Transilvania?

  • Costuri „ridicate”– cel mai important argument împotriva unui rebranding. Banca Transilvania are undeva la 600 de agenții – asta înseamnă 600 de firme luminoase exterioare. Dacă în medie o firmă luminoasă, producție + montaj, este în jur de 1000 de euro (să zicem) asta ar însemna 600.000 de euro doar această acțiune. Dacă mai luam în calcul toate materialele tipărite, siglele interioare, ajustările de site și spoturi video, cadranele de ATM-uri, etc. Cred că s-ar ajunge undeva la 2,5 milioane de euro. Nu e mult dacă stai să te gândești. Sincer nu e!
    Asta dacă se apelează la șiretlicurile normale, cum ar fi de exemplu, păstrarea cromaticii. Așa nu ar trebui rezugrăvite toate agențiile și nu ar trebui schimbat mobilierul din birouri.
  • E criză, nu se cade să facem astfel de investiții „inutile” – eu cred că TOCMAI datorită faptului că e criză, rebrandingurile sunt indicate. BT împlinește, în 2014, 20 ani. În era revoluțiilor tehnologice este enorm. Actuala identitate nu mai transmite decât parțial anumite valori ințiale. Scutul ca și protecție și siguranță se poate actualiza. Poate evolua vizual înspre ceva mai modern. Banca micilor investitori nu trebuie să aibă miros de vechi.
  • Clienții actuali ai BT s-ar speria – nu este adevărat. Rebrandingurile sunt aproape întotdeauna prilej de evoluție, sunt semne de putere și de concretizare a unei poziții solide pe piață. Vor fi oameni care vor crede că „BT s-a vândut” doar pentru că și-a schimbat sigla? Vor fi. Dar mult prea puțini.

Cum aș face eu?

Asta:

Concret, în pași mărunți:

  • Simplificarea „scutului”
    • Forma actuală pare încorsetată – curbele din zona mediană sugrumă literele (o fi având vreo istorie respectivul scut, ca și formă, dar „argumentația” s-a pierdut undeva pe drum) – în sigla mea, am ales o formă mai simplă și mai dolofană (banii sunt semn de prosperitate; glumind:  Cine ar vrea o bancă doar „piele și os”?)
    • Outline-urile – prea multe liniuțe în simbolul grafic, pentru gustul meu; întortochiate, dublate, întrerupte. Mai bine o singură linie de contur, una și bună.
  • Alt logotype
    • Am spus de Times New Roman? Că nu îmi place? „B” și „T” sunt două litere care puse una lângă alta creează spații ciudate între ele și în jurul lor. Sunt de acord cu Serifele – creează stabilitate în special literei „T”.
    • Musai “BT” (cu litere mari) – DE ACORD– în astfel de ipostaze „t” (mic) riscă să semene cu o cruce – „bancă”+”cruce” = nu e voie
    • Mult mai vizibil – am folosit un font gros cu serife mai accentuate și „pătrate” pentru că aveam nevoie de un monobloc – un simbol mai închegat
    • Relevanța vizuală a proximității – nu e imposibil să găsești un liant vizual între cele două litere; și așa foarte multă lume face referire la BT când se gândește la Banca Transilvania. Păi atunci hai să dăm valoare vizuala sintagmei. Pentru ca sigla e și așa foarte simplă, cârligul de unicitate poate sta în a găsi o modalitate „interesantă” de îmbinare a literei B cu T. Să le sudezi pentru eternitate și să dai valoare aproprierii celor două litere.
  • Anatomia generală
    • Îți este foarte de folos în ziua de azi să ai și versiuni „web” – cu gradienți, elemente „glossy”. Dacă arată bine de ce să nu folosești „efecte mai speciale”?

În cazul Băncii Transilvania, sunt de acord ca un viitor rebranding să nu reprezinte o schimbare de macaz. Cred că ar fi o greșeală mare să se schimbe, de exemplu, denumirea sau ideea de scut. Dar asta nu înseamnă să nu crești, și mai mare, și la capitolul identitate de corporație.

Fiți creativi și visați, în fiecare zi! E încă gratis!