Înainte să mă apuc să mă joc din nou cu un Proiect din Vis, nu știam că Borsec și-a făcut un rebranding. S-a  întâmplat odată cu aniversarea celor 200 de ani. Să le fie de bine! Acum, între noi fie vorba, e o curățare foarte „de bun simț” a ceea ce era.
Se vede că au lucrat cu oameni capabili dar că nu i-au lăsat “să miște în front”. Eu, pe bune, că nu îi înțeleg pe oamenii din conducerea acestor companii. De ce nu acceptă schimbarea, cu totul? Îmi pare rău să o spun, dar în branding nu merge teoria “Calul trage! De ce să-l schimb?”

Repet, e o îmbunătățire, dar voiam mai mult.

Totul e… corectat. Nici poza nu au vrut să o schimbe, ca și idee?
Nici sticla?

Îmi pare rău să o spun, dar nu are forma “memorabilă” a lui Coca Cola. Poate o fi mai ieftin așa. Poate că au pe stoc câteva milioane. Poate că așa vrea clientul.

Bine, domnu’ client, păstram sticla. De aici deduc un alt lucru. Nici sloganul nu vreți să îl schimbați, nu-i așa? Dar știți că sloganul e fratele geamăn al sloganului Ursus? “Regele berii în România” și “Regina apelor minerale” seamănă, nu credeți? Și dacă producătorul apei ar fi din același grup cu producătorul berii, tot nu ar fi ok.

Am zis, de data asta, să mai ies din starea de vis, ca și provocare. Păstram sticla. Păstrăm sloganul.

Nu am înțeles niciodată de ce sloganul nu e folosit și ca direcție creativă pentru o machetă de presă de exemplu. Măcar ca și exercițiu, dacă nu ca și campanie de awareness.

Ca să fac contrast cu actuala etichetă și logo am îmbrățișat minimalismul. Cu plăcere, chiar. Ca să fie cu adevărat o alternativă.

Tot pentru că mi-am promis că nu schimb sloganul m-am dus până într-acolo încât am inclus ideea de „Monarh” în noua identitate.

Am ales o etichetă transparentă și cu cât mai puține informații. Faptul că Borsec e din „izvorul F5” sunt sigur că se poate pune și pe laterale, la capitolul informații. Am renunțat și la relicva cu “Ursul care bea apă din Brad”. Din tot sufletul am șters-o. M-a terorizat imaginea aia, toată copilăria (e iconul în două culori din partea superioară a actualei etichete).

Am păstrat și ideea de „apă proaspătă de la munte” deși nu știu zău câți mai cred importantă această informație.

Nu îmi place ideea cu „am aniversat recent 205 ani”! În piață, după atâtea revendicări istorice, acest lucru a devenit PUȚIN CREDIBIL. Toți sunt de sute de ani pe piață. Și dacă nu sunt, cumpăra istoria și apoi o fructifică ca marketing. Vreți să puneți accent pe tradiție? În cazul unei ape minerale, cât de valoros este acest atribut? A făcut cineva vreun studiu?

Ca și notă: AR FI FOARTE INTERESANT pentru un brand ca și Borsec să își schimbe sticla. Să renunțe la ideea de „suport de apă” și să încorporeze ideea de “Regina apelor minerale” în sticlă. Să preamărească cu adevărat apa și brandul. Nu am timp și nici buget să stau lângă un modelator de 3d ca să le arăt ce înseamnă asta.
Trec mai departe la macheta de presă. Din nou, simplu și… la mintea cocoșului. Și aici, cu timpul și bugetul necesar aș fi făcut o imagine principală mult mai puternică. Un „Splash” în formă de coroană din paharul aflat în… vise.

Trecând la varianta realizabilă…

Headline-ul inițial era:

„Sunt onorat să vă beau, în fiecare zi, majestate!”

Problema este că „să te beau” are, în România, conotații sexuale și sincer, cu toată deschiderea mea, am simțit ochii clientului imaginar în ceafă. „Hai băi, Dragoș, îți bați joc?”

Am lăsat doar sloganul ca să cresc în ochii Realității, nu dintr-un alt motiv.

Imaginea „de mesaj” este construită dintr-un simplu pahar de apă și o coroană găsită pe Google.  Am vrut neapărat să încoronez, ca regină, apa dintr-un pahar și nu sticla. Mi s-a părut mai corect așa.

Având în vedere că sunt vise, mi-am permis să las o tonă de spațiu negativ, tocmai ca să scot în evidență sticla de Borsec, cu noua etichetă. În realitate, un client ar strâmba din nas și mi-ar spune că “irosesc spațiul” și așa scump.

Apa, în general, ca produs, e fermecător de simplă. Ar fi bine să o lăsăm cum este.

Așa am visat eu Borsecul!

 

Fiți creativi, în fiecare zi!