Nu e un articol întârziat. E un articol care își are rostul în special după niște alegeri. Nu înțeleg fazele cu „suntem în campanie”, „e an electoral” sau „perioada campaniei electorale”. În sensul că, profesia omului politic trebuie să îl oblige pe acesta să fie mereu atent la nevoile „clientului”, să fie cinstit (moral), să facă treabă și să fure cât mai puțin (material).

Nu știu politică, dar ca și exercițiu de vânzare, cred că anumite gânduri de marketing nu ar strica de înșirat măcar într-un scop auto-didactic.

3 LUCRURI SIMPLE

Cine ești și ce-ai făcut până acum?

„Da’ care e problema ta? Cine ești tu să mă întrebi?” – una dintre cele mai des întâlnite abordări, total greșite. Dacă aș fi politician, nu aș aștepta să ma întrebe nimeni, să mă scaneze, să „investigheze” careva istoricul meu. Pe pagina mea aș scrie în detaliu tot. Nu am nimic de ascuns. Nu îmi este rușine de nimic. În a 5-a am copiat la limba germană. De ce? Ca să iau notă mai mare. Asta înseamnă că „am furat”? Categoric, da! Am furat până în clasa a 12-a – am copiat teme de m-am plictisit, am chiulit de la ore, am fumat în toaletă, m-am bătut cu un oltean în a 11-a, am făcut sex în 10-a (deci am preacurvit), etc.

O altă greșeală ar fi, tot ca politician, să spun cu o notă de „verdict pueril” – „Și? Care e problema? Ce? Tu nu ai… făcut prostii?”. Cel mai bine este să taci! Oamenii trebuie să te judece, iar tu să suporți consecințele, dacă ele se vor face „auzite”. Cei mai mulți dintre voi, care ar citi o astfel de istorisire total adevărată se vor regăsi în toate „păcatele” tinereții. Cei care nu se regăsesc (pentru că au trăit într-o grotă) și mă judecă, în schimb, au tot dreptul să o facă. Nu e bine să copiezi, nu e bine să furi, nu e bine „alea-alea”. Asta e! Asta sunt! Trebuie să plec capul în fața celor care, sincer, mă vor „arăta cu degetul”.

Surpriza, cred eu, va fi că foarte mulți dintre cei care vor fi interesați să afle despre trecutul unui om politic, vor aprecia realitatea, nu sinceritatea. Nu e o dovadă de sinceritate să „scrii pe cutie” că ai și „E-uri” printre ingrediente.

Ascultă tot timpul

Din punctul ăsta de vedere, munca unui om politic este cea mai simplă meserie din lume. Oamenii spun EXACT ce își doresc. Secretul stă în a anticipa și lucrurile pe care nu le doresc încă, dar de care oamenii au nevoie. Dacă un om politic ar putea face acest lucru, strategic să poată anticipa o logică a faptelor, ar fi genial.

E foarte important să aduni informațiile reale de la „clienți”. Să te folosești de contextul potrivit și nu să umbli cu presa după tine la nu știu ce „întâlniri cu cetățenii”. Să faci abstracție de nebuni și de proști – da, și ei au drepturi, dar există o regulă de „bun simț” care, cel puțin pe mine, nu m-a trădat niciodată.

Dacă întrebi azi pe cineva: „Ce îți dorești?”, majoritatea vor spune „Bani / Salarii mai mari/ Locuri de muncă!”. Așa cum deja ne-am dat seama, nu poți să scoți bagheta magică și să spui „Poftim bani, dragă cetățene!”. Un om politic nu trebuie să le știe pe toate, nu trebuie să fie geniu, trebuie însă să facă lucrurile să se întâmple.

„Avem nevoie de bani! Bă, tu ăsta micu’, de unde facem rost de bani?”

„Din taxe, nenea!”

„Ești prost! Taxele le plătesc cetățenii! Dacă ei acum nu au bani să mănânce, de unde vor avea bani de taxe mai mari?”

„Luăm de la cei care au! De la bogați!”

„Dacă au furat, da. Dacă au muncit de ce să îi pedepsim pentru că au câștigat mai mulți bani?” ș.a.

Repet, habar nu am, cum mama mă-sii funcționează în România la nivel de logică simplă guvernul, parlamentul, executivul vs. legislative, etc. Mă uit cu drag la Moisică Guran în fiecare zi și ascult tot felul de variante de ieșit din criză. Unele le înțeleg, altele nu le înțeleg. Ideea este că soluții sunt. Întotdeauna! Știu asta! Nici nu mă întreb de ce sunt atât de proști politicienii sau hoții pentru că nu voi primi nici un răspuns care să mă liniștească.

Ce vreau să zic este că sper la un moment dat cineva, cumva să facă chestia logică – să asculte, să analizeze, să se lase sfătuit și să decidă.

Alege-ți un Proiect din Vis și fă-l!

Ca om politic trebuie să faci o groază de lucruri banale – să asfaltezi, să ai grijă să fie curățenie (ca edil mă refer), să nu fie probleme cu gunoiul, să nu pută în parcuri, etc. Și totuși, ca produs politic, nenea politician trebuie să aibă un Proiect mai interesant, ceva care să îl identifice.

Oprescu e „băiatul cu autostrada suspendată” – multă lume zice că aberează, că nu o va face veci, etc. Măi, fraților, ar fi o idée proastă? Nu cred. Vor fi nemulțumiți? Da. Vor fi avantaje? Da.

Mai sunt contextele de Legislativ cu Legea lui Michiduță, Legea Prasilescu, etc. La fel,  pentru omul politic, Proiectele lui sunt cea mai bună etichetă popular. Oamenii uită nume, uită fețe, nu cred că uită însă „realizările” atât cele negative (suntem campioni la ținut minte prostii), cât și cele pozitive.

Am auzit zilele astea de foarte multe ori cuvântul „gospodar”. Ca să fii un primar bun, trebuie să fii Gospodar! Cred că este adevărat. Prefer totuși ca omul politic să fie om normal și să copieze cât mai mult, să fure idei și să chiulească de la ședințe doar ca să facă viața „clienților” lui mai bună, în fiecare zi!

 

Photo: Airplane by Stockfresh