Din perspectiva unui om de marketing conceptele sunt foarte interesante. Nu te voi aburi cu chestii teoretice ci cu elementele de bun simț. După ce vei citi acest articol vei înțelege că această perspectivă, de marketing, se va potrivi și logicii tale.

Elementul principal de comparație:

AUDIENȚA EMISIUNII

(sursa: paginademedia.ro)

 X- factor Vocea României
8 octombrie*: 888.000 telespectatori (7,6)

0-1

11 octombrie*: 1.189.000 telespectatori (10,2)

*Cea mai bună audiență prezentată în raport

În ciuda faptului că X-factor are parte de o „zi mai bună” de difuzare (sâmbăta și duminca) atunci când românii sunt mai aciuați pe lângă televizoare, pe cifrele care contează pierde cam tot timpul. S-ar putea ca alegerea zilei de marți pentru Vocea României să fi fost un mega bulan pentru emisiune. La ce altceva te poți uita marțea?

Aici se mai adaugă și

AUDIENȚA MEDIE PE ZI A POSTULUI*

(sursa: paginademedia.ro)

X- factor Vocea României
Antena 1: 2.0 puncte de rating

0-1

PRO TV: 2.5 puncte de rating

*ultimul raport de pe site-ul sursa (PRO TV a fost cam întotdeauna lider de audiență per general)

De ce contează audiența postului? Pentru simplul motiv că postul care obține licența unei emisiuni , este un fel de garant al calității. PROtv-ul are o imagine generală mai bună poate și pentru că nu e foarte implicat politic, dar și pentru că este prima televiziune „modernă” din România.

JURIUL

Eu cred că acesta este principalul motiv de diferențiere între cele două emisiuni: actorul colectiv principal este definitoriu pentru atmosfera generală și divertismentul creat. Și aici mă refer la componența efectivă a juriilor și nu la numărul persoanelor din fiecare show.

X- factor

 

Vocea României
Adrian Sînă
Fanii lui să mă ierte, dar eu nu îl știu decât de la Akcent. Altceva nu știu NIMIC despre el. Ca și jurat nu e… îndrăgostibil. Nu reprezintă nimic ca și imagine. A cântat. Cântă bine și acum, dar la capitolul charismă, nu prea “le are”.

0-1

Smiley
Păi se compără Adrian Sînă cu Smiley? Smiley vine și după treaba cu „Românii au talent”, are și charismă și e și o vedetă single adevărată a pieții muzicale din România.
Paula Seling
Jos pălăria ca și cântăreață, ca și imagine construită atât ca branding, cât și profesional. Ca jurat nu i se potrivește rolul de “tehnician”.  Prea mulți termeni muzicali scoate pe gură. Paula, știm că ești vero! Că ești cântăreață cu școală. Vorbește-ne simplu. Oricum te iubim.

1-1

Loredana Groza
În echipa Vocea României, ea e omul din trust. Titrată, solidă și cu un stil valabil de două generații. Madonna României. Îmi pare rău, dar la capitolul imagine, Paula câștigă, e mai finuță și mai simpatică. Loredana e un pic prea cu „cohones” (vorba ei) . NU VREAU să vorbesc de freza ei.
Mihai Morar
Omul din trust? Nu înteleg ce caută în… colectivul de jurați. „Mihai Morar poate recunoaște următorul hit de la primele acorduri și este gata să găsească factorul X în România.” (de pe site-ul oficial). Apoi no, la toți ni greu!

1-2

Moga
Îmi pare rău să îl compar cu Mihai Morar. Moga, cu toate impresiile lui este un „pizdos”. Are cu ce! Multe dintre proiectele lui sunt pe val (CRBL, Guess Who, Morandi).
 

Nu notăm

Brenciu
Nu are cu cine să se bată și nu pentru că dincolo sunt doar trei persoane ci pentru că e o MEGA surpriză. A evoluat foarte mult în ultimii ani. E un om de spectacol și e foarte simpatic. Nu credeam că e chiar așa de natural și de spontan. Se văd anii de Matinale din trecutul lui. Bravo lui!

Și cei de la Vocea României se mai împung dar o fac mai stilat. Cu un respect profesional. Nu se simte deloc vreo regie. La X Factor oamenii ăia sunt de multe ori… cel puțin ciudați. Juriul personifică concursul, ei sunt imaginea materială. Aici trebuiau să aibă grijă cei de la X-factor.

Dacă tot suntem la capitolul Juriu, fac aici și analiza instrumentului Social

BĂTĂLIA PE FACEBOOK

Fiecare jurat își promovează echipa sau emisiunea și pe contul personal de Facebook. Și toți o fac foarte bine. Pe număr de fani* însă…

 

X- factor
64.137 fani
Vocea Romaniei
83.241 fani
Adrian Sina
36.115 fani

 

Smiley
393.011 fani
Paula Seling
34.261 fani

 

Loredana Groza
63.057 fani
Mihai Morar
96.044 fani

 

Moga
2.479 fani
 

 

Brenciu
130.913 fani

TOTAL

230.557 fani

0-1

(Bătaie la curu’ gol)

672.701 fani

*Cifre culese la data scrierii articolului (fanii se pot intersecta, suma finală o reprezintă suma fanilor fiecărei pagini în parte)

Alo, domnu’ Moga! Ce, mama Facebook-ului, faci?

PREZENTATORI

X- factor Vocea Romaniei
Răzvan și Dani
Le stă bine împreună. Se completează foarte fain. Ca și cuplu, nu îi bat pe Smiley și pe Bartoș (Românii au talent), dar pe Bartoș singur, îl egalează.
1-1Bartoș
Îi lipsește un co-prezentator. E ok, dar se chinuie să fie serios și diplomat cu concurenții. Se vede că e actor și se descurcă bine în situațiile neprevăzute.

 IDENTITĂȚI VIZUALE DE EMISIUNE

X- factor Vocea Romaniei

 

Chestia cu “Ai factorul X în tine” este cea mai penibilă adaptare a din întregul proces de naturalizare al conceptului. Foarte forțată și încrucișarea brațelor în grup. Nu e naturală pentru români. Nici „X-men” nu au așa ceva. Echipa care a promovat conceptul s-a bazat foarte mult pe faptul că „X-factor” e un concept internațional. Nu au făcut cum trebuie comunicarea ideii pentru România. Înainte să apară formatele de acest gen în Romania, eu am primit link-uri de pe You Tube doar de la „Britain’s Got Talent” și „America’s Got Talent”. De la „X factor Norvegia” eu nu am primit! Ce și-au zis „X-factoriștii”? Dacă “Românii au talent” a fost atât de cunoscut sigur și pe noi o să ne cunoască. Surpriză! Factorul X, ca și atribut de plus-valoare, e un eșec.

0-1

Foarte urâtă sigla. Animația 3d din campania de teasing era atât de ne-naturală anatomic încât te speria. Foarte bine ales numele pentru piața noastră de consumatori. După Românii au Talent, unde un băiat „patriot” a câștigat concursul, mi se pare o alegere potrivită. Nu îmi place personal, dar tehnic mi se pare corectă apelarea unei notorietăți istorice – mă refer aici la Cântarea României.Semnul Victoriei e ușor de reprodus. E natural pentru români, mai ales după Revoluție. Decât X-factor cu mâinile a la Dracula, mai bine două degete de Victorie.

 

FORMATELE (1-1)

Ambele formate au lucruri interesante. Pusul lor în practică diferă, dar la nivel global, nu tehnic. Singura chestie care mi se pare mai inspirată la Vocea României este faptul că, până acum, participanții nu au cântat cu trupă de dans (cum se întâmplă la X factor). Parcă e mai naturală prestația muzicală dacă nu ai pe lângă tine coregrafie.

Așadar Vocea României (8 puncte) câștigă din punctul meu de vedere bătălia cu X-Factor (3 puncte), până acum.

Cea mai importantă comparație însă, pe care doresc să o văd, este între Câștigătorii celor două concursuri. Și nu la momentul premierii ci după câteva luni, după încheierea primelor ediții de X-factor și Vocea României. După toate concursurile astea de talente cei care le-au câștigat au cam dispărut în negura audiențelor. Poate de data asta câștigătorii se vor păstra mai „vii”.

Fiți creativi, în fiecare zi!